Märkningen av livsmedel blir alltmer omfattande. Företagen lämnar frivilligt ny information
om sina produkter, naturligtvis för att de räknar med att det förhöjer intrycket
av produkten och ökar försäljningen eller ger möjlighet att få ett högre pris.
Även samhällets krav på märkning ökar. Den tillkommande märkningen har en
annan karaktär än den traditionella, som lämnar upplysningar om slutproduktens
innehåll och egenskaper. Den nya märkningen handlar om produktionen – hur eller
var ett livsmedel har producerats – även om dessa förhållanden inte påvisbart
påverkar livsmedlet. Det faktum att produkten inte påverkas, gör att märkningens
sanningsenlighet inte kan kontrolleras genom analys. Det innebär alltså att
redligheten kräver att denna kan kontrolleras på annat sätt. Den metod som står till
buds är spårbarhet och dokument som följer råvaran från odlaren och som därefter
följer produkten genom de olika produktions- och distributionsleden.
Förra sommaren lämnade EU-kommissionen ett förslag om ökade märkningskrav för
livsmedel som innehåller råvaror eller ingredienser som har tillverkats av genmodifierade
grödor – GMO. Användningen skall kunna spåras och den ska dokumenteras.
I denna analys studeras effekter av dessa nya krav på den svenska marknaden, genom
intervjuer med företag som påverkas av förslagen. Hur påverkar det recept, priser och
handelsmönster? Hur påverkar det konkurrensen och strukturen i livsmedelsindustrin?
EU har nyligen beslutat om den första gemensamma förordningen på
livsmedelsområdet. Den innebär att fr.o.m. 2005 omfattas alla livsmedel av
spårbarhetskrav. Analysen av GMO-förslaget kan alltså ses som en illustration av vad
som kan förväntas bli en betydligt mer allmängiltig fråga om några år, nämligen
konsekvenserna av spårbarhetskrav.
SLI har parallellt med denna studie också analyserat om krav på märkning är en
effektiv åtgärd i olika situationer, från samhällets utgångspunkt. Även den studien tar
GMO-märkning som utgångspunkt, men vidgar frågan till en principiell diskussion
om märkningens syften samt för- och nackdelar. Dessa båda studier publiceras samtidigt.