Om Agrifood Economics Centre
AgriFood Economics Centre är en brygga mellan forskarvärlden och den praktiska politiken.
I en komplex och föränderlig värld ger vi beslutsfattare stöd med vetenskapligt
underbyggda och oberoende analyser av aktuella frågor. Grunden i verksamheten är
policyrelevans, tillförlitlighet och objektivitet.
AgriFoods verksamhet är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, påbörjat den 1 januari 2009. Regeringen har beslutat att
de båda universiteten ska utföra analyser och utvärderingar som berör jordbruk,
fiske, livsmedel och landsbygd. Verksamheten finansieras av ett särskilt anslag
på tio miljoner kronor från Näringsdepartementet.
Arbetet omfattar kvalificerade samhällsekonomiska analyser inom livsmedels-, jordbruks-
och fiskeriområdet samt landsbygdsutveckling. Perspektivet är såväl svenskt som
internationellt. Mottagare är främst Näringsdepartementet men även andra departement,
myndigheter och organisationer.
En stor del av analyserna inom anslagsramen är egeninitierade, vilket ger oss frihet
att gripa an även politiskt känsliga frågor. Analysarbetet förankras på Näringsdepartementet
i en årlig projektplan. Avslutade projekt redovisas i seminarieform på departementet
eller hos berörda myndigheter. Våra analyser presenteras även i Policy Briefs som
vänder sig till beslutsfattare, myndigheter och en intresserad allmänhet. Rapporterna
är ofta skrivna på svenska. Våra Working Papers vänder sig till en mer vetenskaplig
publik och publiceras också i vetenskapliga tidskrifter.
Personalen är anställd antingen vid SLU i Uppsala eller vid Lunds universitet. De
som hör till SLU leds av en avdelningschef och ingår som en avdelning vid Institutionen
för ekonomi. Vid Lunds universitet är verksamheten organiserad som ett institut,
Institutet för Livsmedelsekonomisk analys, och leds av en föreståndare. Till övervägande
del består personalen av disputerade ekonomer. Den fasta personalen är cirka 10
personer, men om projektanställningar inkluderas uppgår personalstyrkan vanligtvis
till cirka 15 personer.