Styrmedel för att minska växthusgasutsläpp från matkonsumtion (EPIC)

Växthusgasutsläpp kopplade till livsmedelskonsumtion står för en stor del av Sveriges samlade utsläpp. För att minska dessa utsläpp kan ekonomiska styrmedel riktade mot såväl konsumenter som producenter användas. Vi använder den jordbruksekonomiska modellen CAPRI för att undersöka hur effektiva olika styrmedel är för att minska utsläppen (både från produktion i Sverige och utomlands via handelsflöden), och på vilket sätt de påverkar varandra. De styrmedel som studeras är växthusgasskatter och subventioner till växtbaserade proteinalternativ. Dessutom studerar vi hur förändringar i konsumenternas preferenser för olika typer av mat påverkar effektiviteten för de olika styrmedlen.

Projektet är en del av ett större projekt i samarbete med andra forskare på SLU och finansieras av FORMAS. Projektet avslutas under 2026.

Ansvariga: Ida Nordin 

Ansvariga:

Bild på medarbetare: Ida Nordin. Foto.
Ida Nordin

Beställ publikationer

Många av AgriFoods och gamla SLI:s publikationer kan beställas kostnadsfritt och med fri leverans.

Länk till samtliga beställningsbara publikationer

Prenumerera på nyheter

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på våra nyheter. Det finns två alternativ:

Via epost

Via RSS

Din beställning

Se din varukorg