Ett klimateffektivt jordbruk har låg påverkan på klimatet per producerad enhet livsmedel och förbättrad klimateffektivitet är avgörande för att nå politiska målsättningar om både ökad produktion och minskad klimatpåverkan. Syftet med det här projektet är att identifiera potentialen för mjölk- och köttproduktionen i Sverige att bli mer klimateffektiv och vad vi kan lära oss om de mest klimateffektiva gårdarna.
Vi gör en statistisk analys för att jämföra de mest klimateffektiva gårdarna med mindre klimateffektiva gårdar för att se hur stor potential gårdarna har att öka sin klimateffektivitet med dagens teknik. Analysen belyser hur det är möjligt att bibehålla dagens produktion men ändå minska klimatavtrycket. Effektiviteten kopplas till egenskaper som gårdarnas produktivitet, produktionsintensitet, geografiska läge, tillgång till eget foder och användning av naturbetesmarker.
Projektet genomförs i samarbete med Jordbruksverket, som också finansierar projektet. Projektet avslutas under 2026.