AgriFood-Övrigt

Strukturomvandling och effektivitet i det svenska jordbruket


Författare: Gordana Manevska-Tasevska  Ewa Rabinowicz 


Denna studie undersöker hur det svenska lantbrukets struktur har utvecklats jämfört med ett antal konkurrentländer (Danmark, Finland, Tyskland och Storbritannien) samt hur stukturvariabler såsom företagsstorlek, specialisering, och entreprenörsverksamhet påverkar lantbrukets effektivitet.

Resultaten visar att strukturomvandlingen har gått långsammare än i konkurrentländerna, även om utvecklingsdynamiken skiljer sig påtagligt mellan olika regioner och produktionsgrenar. Snabbast har strukturen förändrats för mjölk- och grisföretag, som också är de mest effektiva. Dessutom visar resultaten att hög specialisering ökar effektiviteten för grisgårdar och att ökad gårdsstorlek och entreprenörsaktiviteter ökar effektiviteten för alla produktionsgrenar.


Liknande publikationer


2025-04-11
AgriFood Fokus 2025:2
Jordbruksavdrag och bränsleskatt - så påverkas konkurrenskraft och miljö
2025-03-04
AgriFood-Fokus 2025:1
Hur upplevs innovationsfrämjande styrmedel av jordbrukare?
2025-01-10
AgriFood Rapport 2025:1
Förändrade stödnivåer i jordbrukspolitiken – hur påverkas produktion, konkurrenskraft och miljö?

Författare:

Bild på medarbetare: Gordana Manevska-Tasevska. Foto.
Gordana Manevska-Tasevska

Ewa Rabinowicz