| 
                 SLI-skrift 2003:5 
                
                    Ekologiskt jordbruk - lönsamt för jordbrukaren?
                
                  
                
                     
                    
                Författare: 
                
            
           Håkan Rosenqvist 
           
           
                     
                     
          
                Syftet med rapporten är att jämföra det  ekonomiska resultatet mellan ekologiskt och konventionellt drivna gårdar, med  samma yttre förutsättningar, dvs. att söka isolera effekten av om en gård drivs  ekologiskt eller konventionellt. Beräkningarna är gjorda på gårdsnivå och mark-  och byggnadskostnader har inte beaktats i lönsamhetsjämförelserna. Priser och  kostnader avser år 1999 och stödet avser stödnivån i miljöstödsprogrammet för  perioden 2000-2006. 
Analysen visar att ekologiska jordbruksföretag  har högre lönsamhet än konventionellt drivna företag med samma  produktionsinriktning. Det gäller både mjölkgårdar och växtodlingsgårdar och  det gäller i alla studerade regioner. För båda produktionsinriktningarna är  lönsamhetsfördelen för ekologiska gårdar störst i de bästa jordbruksbygderna. 
Den höga relativa lönsamheten för ekologiska  gårdar i södra Sverige förklaras av det höga merpriset på ekologiska  vegetabilieprodukter. Vid en högre skörd betyder ett högt merpris mer än vid en  låg skörd, vilket även gynnar mjölkgården i dessa bygder. Merpriset på  ekologiska produkter är relativt sett betydligt mindre för mjölk än för  vegetabilieprodukter. Den ekologiska djurhållningens goda relativa lönsamhet  beror därför i betydligt större utsträckning än i växtodlingen på samhällets  stöd till ekologisk produktion.  
Sammanfattningsvis visar alltså beräkningarna  att det finns stora ekonomiska incitament att övergå till ekologisk produktion.  Det ekologiska stödet har störst betydelse i de mindre bördiga jordbruksbygderna  och stödets utformning som ett enhetligt arealstöd styr den ekologiska  produktionen till de svagare jordbruksbygderna. Stöden till ekologisk  produktion har dessutom betydligt större betydelse för mjölkproduktionen än för  växtodlingen. Ett högt merpris styr den ekologiska odlingen till de bördigare  jordbruksbygderna och stimulerar ekologisk växtodling, medan ett högt arealstöd  styr produktionen till de mindre bördiga områdena och stimulerar ekologisk  djurhållning. 
               
               
             | 
	
         
        
        
                Liknande publikationer
        
                
            
        
        
                
         
        
       
     
    
    
Författare:
        
            
           
                Håkan Rosenqvist