AgriFood-Policy Brief 2011:3

En grönare jordbrukspolitik - både miljönytta och kostnader


Författare: Torbjörn Jansson 


Inför reformeringen av den gemensamma jordbrukspolitiken diskuteras s.k. förgröning i form av olika åtgärder som syftar till att minska jordbrukets negativa miljöpåverkan. Med hjälp av modellering har två scenarier studerats för Sverige och EU.

Resultaten visar att förgröning leder till:

  • Minskad kväveutlakning och minskade växthusgasutsläpp
  • Ökad vinst för jordbruket
  • Ökade kostnader för konsumenter och förädlingsindustri

Det blir konsumenterna som betalar för reformen, en reform som leder till dyrare mat men också till miljövinster.


Liknande publikationer


2020-08-27
AgriFood Policy Brief 2020:6
EU:s politik för ett grönare jordbruk – fungerar den?
2020-08-21
AgriFood Policy Brief 2020:5
Miljöstöd: ett stöd till mer än bara miljön
2020-03-06
AgriFood Rapport 2020:1
Naturbetesmarkens framtid – en fråga om lönsamhet
    Författare:
  • Cecilia Larsson 
  • Niklas Boke Olén 
  • Mark Brady 

Författare:


Torbjörn Jansson