AgriFood-Policy Brief 2011:3

En grönare jordbrukspolitik - både miljönytta och kostnader


Författare: Torbjörn Jansson 


Inför reformeringen av den gemensamma jordbrukspolitiken diskuteras s.k. förgröning i form av olika åtgärder som syftar till att minska jordbrukets negativa miljöpåverkan. Med hjälp av modellering har två scenarier studerats för Sverige och EU.

Resultaten visar att förgröning leder till:

  • Minskad kväveutlakning och minskade växthusgasutsläpp
  • Ökad vinst för jordbruket
  • Ökade kostnader för konsumenter och förädlingsindustri

Det blir konsumenterna som betalar för reformen, en reform som leder till dyrare mat men också till miljövinster.


Liknande publikationer


2020-03-06
AgriFood Rapport 2020:1
Naturbetesmarkens framtid – en fråga om lönsamhet
    Författare:
  • Cecilia Larsson 
  • Niklas Boke Olén 
  • Mark Brady 
2020-02-27
AgriFood Fokus 2020:1
Transport av stallgödsel – lärdomar från Nederländerna och Danmark
2020-02-11
AgriFood-Policy Brief 2020:2
Övergödning i Östersjön – åtgärder som fungerar

Författare:


Torbjörn Jansson