AgriFood-Policy Brief 2013:6

Sluta slänga maten – gör det någon nytta?

Att hushåll slänger mat har fått stor uppmärksamhet i debatten och insatser för att minska matsvinnet har efterlysts. Det tycks finnas två huvudanledningar till intresset: miljön och världssvälten. Våra analyser visar att:

  • Även om svinnet kunde försvinna utan uppoffringar för konsumenter skulle miljöeffekterna bli små. Konsumenter i fattiga länder skulle dock gynnas.
  • Svinnet beror på att mat är billig, lätt blir dålig och på att hushållens tid är dyrbar.
  • Svinnet kan reduceras genom att höja priset på mat.
  • En momshöjning på animalier i EU minskar de negativa miljöeffekterna ytterst lite. Effekterna på fattiga konsumenter i u-länder blir också begränsade.

Denna Policy Brief baseras på resultat i AgriFood Working Paper 2013:8.


Liknande publikationer


2021-05-31
AgriFood Fokus 2021:2
Att upphandla ekologisk odling – höga kostnader och en låg träffsäkerhet
2021-04-13
AgriFood Fokus 2021:1
Krav på produktionsmetoder för import - vilka effekter får det?
2020-05-07
AgriFood Policy Brief 2020:3
Märkning av livsmedel för ett bättre klimat – vad tycker konsumenten?