AgriFood-Policy Brief 2013:6

Sluta slänga maten – gör det någon nytta?


Författare: Sören Höjgård  Torbjörn Jansson  Ewa Rabinowicz 


Att hushåll slänger mat har fått stor uppmärksamhet i debatten och insatser för att minska matsvinnet har efterlysts. Det tycks finnas två huvudanledningar till intresset: miljön och världssvälten. Våra analyser visar att:

  • Även om svinnet kunde försvinna utan uppoffringar för konsumenter skulle miljöeffekterna bli små. Konsumenter i fattiga länder skulle dock gynnas.
  • Svinnet beror på att mat är billig, lätt blir dålig och på att hushållens tid är dyrbar.
  • Svinnet kan reduceras genom att höja priset på mat.
  • En momshöjning på animalier i EU minskar de negativa miljöeffekterna ytterst lite. Effekterna på fattiga konsumenter i u-länder blir också begränsade.

Denna Policy Brief baseras på resultat i AgriFood Working Paper 2013:8.


Liknande publikationer


2024-10-25
AgriFood-Rapport 2024:3
Behovet av ett proteinskifte - ett samhällsekonomiskt perspektiv
2024-04-16
AgriFood Fokus 2024:1
Att främja transformativ innovation i livsmedelssektorn
    Författare:
  • Per-Anders Langendahl 
  • Richard Ferguson 
2023-12-15
AgriFood Fokus 2023:11
Hur kan Sverige öka livsmedelsexporten?

Författare:

Bild på medarbetare: Sören Höjgård. Foto.
Sören Höjgård

Bild på medarbetare: Torbjörn Jansson. Foto.
Torbjörn Jansson

Ewa Rabinowicz