AgriFood-WP 2013:8

Food waste among Swedish households - much ado about nothing?


Författare: Sören Höjgård  Torbjörn Jansson  Ewa Rabinowicz 


Att hushåll slänger mat har fått stor uppmärksamhet i debatten och insatser för att minska matsvinnet har efterlysts. Det tycks finnas två huvudanledningar till intresset: miljön och världssvälten. Våra analyser visar att:

  • Även om svinnet kunde försvinna utan uppoffringar för konsumenter skulle miljöeffekterna bli små. Konsumenter i fattiga länder skulle dock gynnas.
  • Svinnet beror på att mat är billig, lätt blir dålig och på att hushållens tid är dyrbar.
  • Svinnet kan reduceras genom att höja priset på mat.
  • En momshöjning på animalier i EU minskar de negativa miljöeffekterna ytterst lite. Effekterna på fattiga konsumenter i u-länder blir också begränsade.

För en sammanfattning av resultaten i detta Working Paper, se AgriFood Policy Brief 2013:6.


Liknande publikationer


2025-09-09
AgriFood Fokus 2025:7
Hur påverkar olika styrmedel konsumenters val av växtbaserade alternativ?
2025-05-28
AgriFood Fokus 2025:4
Nya tullar i USA - hur påverkas Sveriges handel med jordbruksvaror och livsmedel?
2024-10-25
AgriFood-Rapport 2024:3
Behovet av ett proteinskifte - ett samhällsekonomiskt perspektiv

Författare:

Sören Höjgård

Bild på medarbetare: Torbjörn Jansson. Foto.
Torbjörn Jansson

Ewa Rabinowicz