AgriFood-Policy Brief 2014:1

Svenska nötköttsproducenter kan minska sina kostnader


Författare: Cecilia Carlsson  Gordana Manevska-Tasevska  Ewa Rabinowicz 


Den svenska nötköttsproduktionen minskar och lönsamheten är låg. I denna studie undersöker vi hur mycket svenska nötköttsproducenter skulle kunna minska sina kostnader och hur olika egenskaper hos gårdarna påverkar effektiviteten i produktionen. Resultaten visar att:

  • Svenska nötköttsproducenter kan minska sina rörliga kostnader med cirka 25 % i genomsnitt. Störst besparingar kan göras för foder, energi och djurhantering.
  • Gårdar med god tillgång till bete är generellt mer effektiva. Beteshållning kan kräva en ökad arbetsinsats men denna kostnad vägs upp av lägre foderkostnader.
  • Stora gårdar, mätt i ekonomiska termer, och specialiserade gårdar har större möjligheter till förbättringar än genomsnittet.

Liknande publikationer


Namn på publikation Författare
2019-09-16
AgriFood-Policy Brief 2019:9
EU:s inkomstförsäkring för jordbrukare – behövs den?
2019-09-03
AgriFood-Policy Brief 2019:8
Ger startstödet yngre jordbrukare?
2019-04-10
AgriFood Fokus 2019:1
Kulturmiljöer i odlingslandskapet – hur kan de bevaras?

Författare:

Cecilia Carlsson


Gordana Manevska-Tasevska


Ewa Rabinowicz