AgriFood-Policy Brief 2014:1

Svenska nötköttsproducenter kan minska sina kostnader


Författare: Cecilia Carlsson  Gordana Manevska-Tasevska  Ewa Rabinowicz 


Den svenska nötköttsproduktionen minskar och lönsamheten är låg. I denna studie undersöker vi hur mycket svenska nötköttsproducenter skulle kunna minska sina kostnader och hur olika egenskaper hos gårdarna påverkar effektiviteten i produktionen. Resultaten visar att:

  • Svenska nötköttsproducenter kan minska sina rörliga kostnader med cirka 25 % i genomsnitt. Störst besparingar kan göras för foder, energi och djurhantering.
  • Gårdar med god tillgång till bete är generellt mer effektiva. Beteshållning kan kräva en ökad arbetsinsats men denna kostnad vägs upp av lägre foderkostnader.
  • Stora gårdar, mätt i ekonomiska termer, och specialiserade gårdar har större möjligheter till förbättringar än genomsnittet.

Liknande publikationer


2025-03-04
AgriFood-Fokus 2025:1
Hur upplevs innovationsfrämjande styrmedel av jordbrukare?
2025-01-10
AgriFood Rapport 2025:1
Förändrade stödnivåer i jordbrukspolitiken – hur påverkas produktion, konkurrenskraft och miljö?
2024-09-27
AgriFood Policy Brief 2024:2
Hur fungerar jordbruksstöd i skogsbygd?

Författare:

Cecilia Carlsson

Bild på medarbetare: Gordana Manevska-Tasevska. Foto.
Gordana Manevska-Tasevska

Ewa Rabinowicz