AgriFood Policy Brief 2019:13
Ökat fiske efter havskräfta – med
risk för lägre priser?
Den mängd havskräfta som säljs på den svenska marknaden är idag
långt mindre än den tillgängliga kvoten. Skulle fiskarna få möjlighet
att sälja mer havskräftor ökar intäkterna, men det kan också leda till
att priserna blir lägre. I den här studien analyserar vi hur priserna
påverkas om mer trålfiskad havskräfta säljs på marknaden.
Resultaten visar att:
- Om mängden trålfiskad havskräfta ökar med 5 procent
minskar priset med 1 procent, dvs. försäljningsvolymen
måste öka mycket för att priset ska falla.
- Ett lägre pris på trålfångad havskräfta gör att
konsumenter köper mer trålfångad och mindre burfångad
havskräfta.
- Mindre efterfrågan på burfångad havskräfta innebär att
burfisket förlorar intäkter.
Resultaten i denna Policy Brief är baserade på:
The way the wind blows: Tracing out the demand for Norwegian lobster using instrumental variables, AgriFood Working Paper 2019:8
|