Under 2022 fattade regeringen beslut om havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. De tre havsplanerna ger vägledning för användningen av havet och är viktiga för etableringen av havsbaserad vindkraft. Regeringen planerar nu en uppdatering av havsplanerna som innebär att ytterligare områden för havsbaserad vindkraft ska pekas ut. Energiområden som kan användas för att ge 120 TWh elproduktion årligen ska identifieras, vilket innebär en ökning med 90 TWh jämfört med de befintliga havsplanerna.
Under våren 2024 presenterade Havs- och vattenmyndigheten ett förslag på reviderade havsplaner där energiområden för att nå målet om 120 TWh identifieras. I den här rapporten analyserar vi hur yrkesfisket kan påverkas av vindkraftsetableringar i dessa energiområden om fiske inom områdena inte är möjligt. Vi använder statistik om fångster från energiområdena och fokuserar på svenskt trålfiske. Vi fördjupar analysen med en ekonomisk modell som tar hänsyn till att fisket kan anpassa sig genom att fiska utanför energiområdena. Den ekonomiska modellen fokuserar på trålfisket efter räka.
Resultaten visar att yrkesfisket påverkas av energiområdena i samtliga tre havsområden. Västerhavet är det havsområde där fisket påverkas mest när det gäller landningsvärde som sker inom energiområdena. Det fiske som är mest påverkat är trålfisket efter havskräfta och fisk, men även andra fisken påverkas. Ett annat resultat i rapporten är att det finns ett antal hamnar och kommuner på Västkusten som tar emot en stor del av fångsterna från de utpekade energiområdena och som därför kan påverkas av etableringar av havsbaserad vindkraft.