Märkningen av livsmedel blir alltmer omfattande. Företagen lämnar frivilligt ny
information om sina produkter, naturligtvis för att de räknar med att det förhöjer
intrycket av produkten och ökar försäljningen eller ger möjlighet att få ett högre pris.
Även samhällets krav på märkning ökar. Den tillkommande märkningen har en
annan karaktär än den traditionella, som lämnar upplysningar om slutproduktens
innehåll och egenskaper. Den nya märkningen handlar om produktionen – hur eller
var livsmedlet har producerats – även om dessa förhållanden inte påvisbart påverkar
livsmedlet. Det faktum att produkten inte påverkas, gör att märkningens sanningsenlighet
inte kan kontrolleras genom analys. Det innebär alltså att redligheten kräver
att denna kan kontrolleras på annat sätt. Den metod som står till buds är spårbarhet
och dokument som följer produkten genom de olika produktions- och distributionsleden.
Förra sommaren lämnade EU-kommissionen ett förslag om ökade märkningskrav för
livsmedel som innehåller råvaror eller ingredienser som har tillverkats av genmodifierade
grödor – GMO. Användningen skall kunna spåras och den ska dokumenteras.
Dessa nya krav gör att hanteringen blir dyrare. De kan också öka kostnaderna för
samhället på andra sätt. SLI analyserar i denna studie om krav på märkning är en
effektiv åtgärd i olika situationer, från samhällets utgångspunkt. Nyttan kan bestå i
ökad valmöjlighet för konsumenterna och indirekta effekter för samhället om
märkningen ger en ändrad konsumtion, såsom förbättrad folkhälsa eller renare miljö.
Nyttan och kostnaderna diskuteras för märkning och alternativa regleringar, för att
bedöma märkningens ändamålsenlighet jämfört med andra åtgärder.
Studien tar GMO-märkning som utgångspunkt, men innehåller också en principiell
diskussion om syften samt för- och nackdelar med märkning. Analysen av GMOförslaget
kan alltså ses som en illustration av vad som kan bli en allt viktigare fråga,
allteftersom nya märkningskrav diskuteras.
Parallellt med denna studie har SLI också studerat effekter av GMO-förslaget på den
svenska marknaden, genom intervjuer med företag som påverkas av förslagen. Dessa
båda studier publiceras samtidigt.