Förvaltningen av majoriteten av svenska inlandsvatten – men även till viss del kustvatten – är idag i stor utsträckning delegerad från staten till fastighetsägare med fiskerätt. Samtidigt som kunskapen om fiskerättsägarna är mycket bristfällig finns politiska intentioner att utveckla aktiviteter med inlandsfisket som bas. Ett exempel är det fisketuristiska företagandet. I denna utveckling är fiskerättsägarna centrala.
I rapporten redovisas resultaten från en enkät som skickats till fastigheter för att uppskatta hur många fastigheter som har fiskerätt, ge vidare information om fiskerätterna och ge en bild av hur fastighetsägarna ser på sitt ägande. Sammanlagt skickades enkäten ut till 5 965 fastigheter. Totalt skattades antalet fastigheter med fiskerätt till cirka 405 000, vilket motsvarar cirka 14 procent av det totala antalet fastigheter i Sverige. Endast 25 procent av de tillfrågade ägarna till fastigheter med fiskerätt har någon egentlig målsättning med ägandet av fiskerätten.
Drygt en procent av fastigheterna hyr ut fiskerätt i egen regi, och 20 procent genom ett fiskevårdsområde. Intäkterna från fisket är försumbara så fastigheterna har idag inte någon omfattande ekonomisk aktivitet som bygger på deras fiskeresurser. Generellt sett ser emellertid en stor andel av de tillfrågade ägarna med fiskerätt fisket som en resurs som de ska ha ersättning för om andra nyttjar den, och cirka 60 procent är positiva till en generell utveckling av fritidsfiskebaserat företagande.