AgriFood-WP 2014:1

Input saving possibilities and practices contributing to more efficient beef production in Sweden

Författare: Gordana Manevska-Tasevska  Helena Hanson  Ewa Rabinowicz 

Den svenska nötköttsproduktionen minskar och lönsamheten är låg. I denna studie undersöker vi hur mycket svenska nötköttsproducenter skulle kunna minska sina kostnader och hur olika egenskaper hos gårdarna påverkar effektiviteten i produktionen. Resultaten visar att:

  • Svenska nötköttsproducenter kan minska sina rörliga kostnader med cirka 25 % i genomsnitt. Störst besparingar kan göras för foder, energi och djurhantering.
  • Gårdar med god tillgång till bete är generellt mer effektiva. Beteshållning kan kräva en ökad arbetsinsats men denna kostnad vägs upp av lägre foderkostnader.
  • Stora gårdar, mätt i ekonomiska termer, och specialiserade gårdar har större möjligheter till förbättringar än genomsnittet.

För en sammanfattning av resultaten i detta Working Paper, se AgriFood Policy Brief 2014:1.

Författare:


Gordana Manevska-Tasevska

Helena Hanson

Ewa Rabinowicz