När intresset för självförsörjning ökar i en alltmer osäker omvärld ökar behovet av tillförlitliga data på produktion, konsumtion och handelsflöden. I dagsläget är det exempelvis svårt att få fram tillförlitlig statistik om svensk handel med fisk och skaldjur. Det beror bland annat på att Sverige är transitland för norsk fisk som har andra EU-länder som slutlig destination.
Det här projektet består av två delar där den första delen nu är klar. En fokusrapport har publicerats: Svensk handel med fisk och skaldjur – hur stor är den egentligen?
I den andra delen använder vi resultat från del ett för att göra en fallstudie där vi kartlägger tillgången till fisk- och skaldjur i Sverige. Vi undersöker produktion, fångst, handel och konsumtion och syftet är att koppla tillgången till fisk- och skaldjur till en diskussion om livsmedelssäkerhet och beredskap. Arbetet i den andra delen finansieras av nordiska ministerrådet och sker i samarbete med partners i andra nordiska länder under ledning av NOFIMA (The Norwegian food research institute). Den andra delen beräknas vara klar 2026.