På många av Sveriges landsbygder har befolkningen minskat och blivit allt äldre. Unga lämnar landsbygderna för att söka sig till nya miljöer och få återvänder. Men de senaste årens utveckling med högre bostadspriser i städerna och bättre möjligheter att arbeta på distans kan bidra till att fler väljer att flytta till eller vistas på landsbygderna.
Det här projektet består av två delar som analyserar befolkningsströmmar från städer till landsbygderna och hur detta påverkar offentlig service. I den första delen av projektet undersöker vi hur prisökningarna på bostäder i städerna under senare år påverkar unga individers beslut att flytta från större tätorter till mindre orter och landsbygder. Har de höga bostadspriserna i städerna gjort mindre orter och landsbygder mer attraktiva? Eller finns det faktorer som gör att billiga hus i mer glesa områden inte är intressanta för unga i städerna?
I den andra delen av projektet undersöker vi hur behovet av offentlig service kan påverkas av deltidsboende på landsbygderna. Detta gör vi genom att undersöka egenskaper, som till exempel ålder, arbetsmarknadsstatus och inkomster, för personer som har tillgång till bostäder både i tätorter och på landsbygden. Syftet är att koppla dessa egenskaper till behov av offentlig service.
Projektet beräknas vara klart i slutet av 2025.