Många småskaliga fiskare har diversifierat sin verksamhet genom att själva sälja eller vidareförädla en stor del av sina produkter. Denna typ av verksamhet är betydligt sämre kartlagd än själva fisket trots att sådan diversifiering är ett av målen med EU:s gemensamma fiskeripolitik. Följande studie har undersökt hur det småskaliga östersjöfiskets fångster används och hanteras, vilka ekonomiska värden det småskaliga fisket genererar, samt vilka utmaningar fisket ser för att ytterligare utveckla och diversifiera sin verksamhet.
Studien bygger på en enkät till 379 småskaliga yrkesfiskare längs östersjökusten. Cirka 69 procent av fiskarna uppger att de själva bereder eller använder en del av den fisk som de fångar. De flesta som bereder fisk själva uppger att de sedan säljer fisken direkt till privatpersoner. Den fisk som inte används i den egna verksamheten säljs antingen direkt till privatpersoner eller till andra aktörer. De som säljer den till annan verksamhet säljer den främst till grossister eller till beredningsindustrin för humankonsumtion.
I studien fick fiskarna en möjlighet att uttrycka sina åsikter om de utmaningar som finns i samband med vidareförädling av råvaror och framtida utveckling av verksamheten. Resultatet visar att säl- och skarvpopulationerna ses som ett mycket stort hinder. Andra hinder som upplevs som stora är fångstbegränsningar och redskapsrestriktioner, medan mer marknadsorienterade faktorer som brist på personal, svårt att få lån eller svårt att nå ut till kunder inte upplevs som hinder i samma utsträckning.