AgriFood-Rapport 2024:4

Ekonomin i det småskaliga östersjöfisket

Bild med olika sorters hela råa fiskar på en köksbänk, omgivna av kryddor, lök, örter och redskap som knivar och skärbrädor. Foto.

Författare: Sara Andersson  Jessica Lidberg  Jesper Stage  Staffan Waldo 


Många småskaliga fiskare har diversifierat sin verksamhet genom att själva sälja eller vidareförädla en stor del av sina produkter. Denna typ av verksamhet är betydligt sämre kartlagd än själva fisket trots att sådan diversifiering är ett av målen med EU:s gemensamma fiskeripolitik. Följande studie har undersökt hur det småskaliga östersjöfiskets fångster används och hanteras, vilka ekonomiska värden det småskaliga fisket genererar, samt vilka utmaningar fisket ser för att ytterligare utveckla och diversifiera sin verksamhet.

Studien bygger på en enkät till 379 småskaliga yrkesfiskare längs östersjökusten. Cirka 69 procent av fiskarna uppger att de själva bereder eller använder en del av den fisk som de fångar. De flesta som bereder fisk själva uppger att de sedan säljer fisken direkt till privatpersoner. Den fisk som inte används i den egna verksamheten säljs antingen direkt till privatpersoner eller till andra aktörer. De som säljer den till annan verksamhet säljer den främst till grossister eller till beredningsindustrin för humankonsumtion.

I studien fick fiskarna en möjlighet att uttrycka sina åsikter om de utmaningar som finns i samband med vidareförädling av råvaror och framtida utveckling av verksamheten. Resultatet visar att säl- och skarvpopulationerna ses som ett mycket stort hinder. Andra hinder som upplevs som stora är fångstbegränsningar och redskapsrestriktioner, medan mer marknadsorienterade faktorer som brist på personal, svårt att få lån eller svårt att nå ut till kunder inte upplevs som hinder i samma utsträckning.


Liknande publikationer


2024-10-04
AgriFood Rapport 2024:2
Hur påverkas svenskt yrkesfiske av havsbaserad vindkraft?
2023-12-06
AgriFood Fokus 2023:10
Energiskatt och utsläppsrätter – hur klarar svenskt fiske ökade bränslekostnader?
2023-03-31
AgriFood Fokus 2023:4
Växande vattenbruk i en ren miljö – dags för nya styrmedel?

Författare:

Sara Andersson

Jessica Lidberg

Jesper Stage

Bild på medarbetare: Staffan Waldo. Foto.
Staffan Waldo