AgriFood-Policy Brief 2014:2

Större alltid bättre? – pris och kvalitet på svensk torsk

För svenskt fiske är det viktigt att kunna leverera fisk som kan konkurrera på den internationella marknaden. Den torsk som fångas i Östersjön är idag mycket liten jämfört med tidigare och ger därför ett lågt kilopris. I denna Policy Brief undersöker vi sambanden mellan storlek, kvalitet och priser på torsk och finner att:

  • På senare tid har prispremierna på stor torsk och torsk av hög kvalitet blivit allt större.
  • Ökade fångster av stor torsk leder endast till marginellt lägre priser eftersom priserna på torsk i stor utsträckning bestäms på den europeiska marknaden.
  • I praktisk förvaltning innebär detta att åtgärder som förbättrar beståndens storleksstruktur får ett stort genomslag på fiskets ekonomi.

Liknande publikationer


2020-03-05
AgriFood Fokus 2020:2
Var är det lönt att fiska? - en analys av fisket i svenska regioner
2019-11-27
AgriFood Policy Brief 2019:15
Första, andra, tredje - såld på fiskauktion till bättre pris?
2019-11-13
AgriFood Policy Brief 2019:13
Ökat fiske efter havskräfta – med risk för lägre priser?