AgriFood-Policy Brief 2014:2

Större alltid bättre? – pris och kvalitet på svensk torsk

För svenskt fiske är det viktigt att kunna leverera fisk som kan konkurrera på den internationella marknaden. Den torsk som fångas i Östersjön är idag mycket liten jämfört med tidigare och ger därför ett lågt kilopris. I denna Policy Brief undersöker vi sambanden mellan storlek, kvalitet och priser på torsk och finner att:

  • På senare tid har prispremierna på stor torsk och torsk av hög kvalitet blivit allt större.
  • Ökade fångster av stor torsk leder endast till marginellt lägre priser eftersom priserna på torsk i stor utsträckning bestäms på den europeiska marknaden.
  • I praktisk förvaltning innebär detta att åtgärder som förbättrar beståndens storleksstruktur får ett stort genomslag på fiskets ekonomi.

Liknande publikationer


2021-02-10
AgriFood Rapport 2021:1
Underutnyttjade arter i svenskt fiske - En ekonomisk analys
2021-01-29
AgriFood Rapport 2020:4
Kan yrkesfisket locka turister? - En analys av hamnarna Skillinge och Träslövsläge
2021-01-26
AgriFood Policy Brief 2021:1
Finns det ett samband mellan yrkesfiske och turism?