AgriFood Policy Brief 2015:2

Tjänster från ekosystem – till nytta för både jordbruk och samhälle


Författare: Mark Brady  Cecilia Carlsson  Helena Johansson  Katarina Hedlund 


Det alltmer intensiva brukandet av åkermarken medför att mängden ekosystemtjänster minskar. Ekosystemtjänster bevarar näring, motverkar skadedjur och reglerar mängden vatten i åkermarken. De är därför basen för markens bördighet. Denna studie värderar betydelsen av ekosystemtjänsterna för jordbruket och samhället i stort. Resultaten visar att

  • Skördarna ökar och behovet av konstgödsel minskar om ekosystemtjänsterna i åkerjorden bevaras.
  • En liten minskning i mängden ekosystemtjänster ger en betydande reduktion i åkermarkens värde.
  • Det samhällsekonomiska värdet av att bevara ekosystemtjänsterna överstiger värdet för den enskilde brukaren.

Denna Policy Brief baseras på följande publicerade artikel.


Liknande publikationer


2024-09-27
AgriFood Policy Brief 2024:2
Hur fungerar jordbruksstöd i skogsbygd?
2024-06-18
AgriFood Policy Brief 2024:1
Hur påverkar en skatt på antibiotika EU:s djurproduktion?
2024-06-11
AgriFood Fokus 2024:2
Konkurrenskraft inom svensk jordbruksproduktion

Författare:

Bild på medarbetare: Mark Brady. Foto.
Mark Brady

Cecilia Carlsson

Bild på medarbetare: Helena Johansson. Foto.
Helena Johansson

Katarina Hedlund