AgriFood Policy Brief 2015:2

Tjänster från ekosystem – till nytta för både jordbruk och samhälle


Författare: Mark Brady  Cecilia Carlsson  Helena Johansson  Katarina Hedlund 


Det alltmer intensiva brukandet av åkermarken medför att mängden ekosystemtjänster minskar. Ekosystemtjänster bevarar näring, motverkar skadedjur och reglerar mängden vatten i åkermarken. De är därför basen för markens bördighet. Denna studie värderar betydelsen av ekosystemtjänsterna för jordbruket och samhället i stort. Resultaten visar att

  • Skördarna ökar och behovet av konstgödsel minskar om ekosystemtjänsterna i åkerjorden bevaras.
  • En liten minskning i mängden ekosystemtjänster ger en betydande reduktion i åkermarkens värde.
  • Det samhällsekonomiska värdet av att bevara ekosystemtjänsterna överstiger värdet för den enskilde brukaren.

Denna Policy Brief baseras på följande publicerade artikel.


Liknande publikationer


2021-09-10
AgriFood Policy Brief 2021:7
Kolinlagring – en försäkring i ett förändrat klimat
2021-03-01
AgriFood Policy Brief 2021:6
Jordbrukspolitik för att nå FN:s globala mål?
2021-02-16
AgriFood Policy Brief 2021:5
Brist på stallgödsel – ett problem för ekologisk odling?

Författare:


Mark Brady

Cecilia Carlsson


Helena Johansson

Katarina Hedlund